Kort nieuws

FP7 start programma’s voor fabrieken, gebouwen en auto’s van de toekomst

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het Zevende Kaderprogramma komt binnenkort met drie nieuwe publiekprivate initiatieven, voor energie-efficiënte gebouwen, fabrieken van de toekomst en groene auto‘s. Daarvoor starten binnenkort projectcalls, met een totale begroting van 268 miljoen euro voor de eerste ronde. De programma‘s zijn alle drie multidisciplinair met een belangrijke rol voor hightech systemen. Ze zullen de periode van 2010 tot 2013 beslaan.

Het Factories of the future-programma richt zich met name op het MKB en is bedoeld om hun technologiebasis te versterken. Technologieën voor flexibel inzetbare machines, industriële processen, ICT en hightech materialen zijn hier troef. Het European energy-efficient buildings-initiatief beoogt het stimuleren van groene technologieën voor nieuwe en gerenoveerde gebouwen en de ontwikkeling van energie-efficiënte systemen en materialen. Binnen het European green cars initiative wordt een miljard euro vrijgemaakt aan R&D gericht op het verduurzamen van het wegvervoer.

Op 13 juli organiseert de Europese Commissie een informatiedag over de drie initiatieven in Brussel met een brokerage-event. Op 3 juli is er bovendien in Utrecht een informatieochtend van Senternovem over het Factories of the future-project.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content