Kort nieuws

Fotonische structuurmonitoring ingebakken in propeller

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Imec, de Universiteit Gent en Xenics hebben het samen met hun partners in het Smartfiber-project voor elkaar gebokst om een glasvezelgebaseerd vervormingsmeetsysteem inclusief alle elektronica te integreren in een composietmateriaal. Het systeem kan gebruikt worden om de structuur te monitoren van windmolenwieken, propellers, vliegtuigen en satellieten, masten en dergelijke. Voor demonstratiedoeleinden is het systeem verwerkt in de schoep van een getijdenturbine.

Het systeem gebruikt het wel gekende mechanisme van de fiber bragg grating: in een glasvezel worden op reguliere afstanden markeringen aangebracht, waardoor alleen specifieke golflengten licht worden weerkaatst. Wanneer de glasvezel wordt uitgerekt, verandert deze golflengte echter, en dat is te meten door een lichtbundel de vezel in te sturen en het teruggekomen spectrum te analyseren.

Omdat composietmaterialen uit verschillende lagen zijn opgebouwd, kunnen dit soort glasvezeltjes hier makkelijk in worden ingebouwd. Tot nog toe was er echter vrij omvangrijke randapparatuur nodig om de meting uit te voeren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content