Fotonica-foundry start InP-productie op High Tech Campus


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

De Eindhovense fotonica-foundry Smart Photonics neemt deze maand een nieuwe cleanroom in gebruik waarmee het voor het eerst op commerciële schaal indiumfosfide-ic’s kan maken. InP is een van de materialen waarmee direct een lichtbron gemaakt kan worden op een chip, iets wat met silicium niet lukt. De start-up had al een researchfaciliteit waar met 2 inch wafers werd gewerkt, maar de nieuwe ruimte kan productie van 3 inch wafers aan.

Smart Photonics is ontstaan uit Philips Innovation Services en de TU Eindhoven. Philips besloot vijf jaar geleden zijn fotonica-activiteiten stop te zetten, een aantal TUE-onderzoekers die er klant waren, zagen op dat moment juist mogelijkheden om de InF-technologie geschikt te maken voor daadwerkelijke toepassingen. Met ondersteuning van de universiteit werd in 2012 een deel van Philips’ activiteiten uitgesponnen als Smart Photonics.

Het bedrijf gebruikt epitaxiale groei om de circuits te maken. De apparatuur hiervoor is specifiek voor het bedrijf ontwikkeld.