Fors gestegen omzet NXP bereikt lokaal maximum (update)

Reading time: 1 minute

Author:

Topman Richard Clemmer typeerde de vandaag gepubliceerde tweedekwartaalcijfers van NXP als ’bemoedigend‘. De chipmaker schreef een omzet van 1201 miljoen dollar, ongeveer evenveel als de drie maanden ervoor, maar 43,6 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Daaruit vloeide een operationele winst van 93 miljoen dollar (185 miljoen aangepast) voort, waar het bedrijf het kwartaal ervoor nog quitte speelde (voor aanpassingen, erna 144 miljoen dollar in de plus) en in K2 2009 nog een verlies van 217 miljoen dollar (24 miljoen aangepast) moest noteren.

Ook met op volle kracht draaiende fabrieken kan het eerder deze maand aan de Nasdaq geïntroduceerde NXP op dit moment niet voldoen aan de vraag naar zijn producten en loopt 80 tot 100 miljoen dollar mis. Omdat inspanningen om de productiecapaciteit te verhogen te laat komen om nog een impact te maken op het derde kwartaal, zal de omzet naar verwachting op een vergelijkbaar niveau blijven steken. Begin 2011 zijn de uitbreidingen operationeel. Clemmer ontkent dat de sluiting van de fabs nu de groei van zijn bedrijf in de wielen rijdt.

Dankzij bezuinigingen zal de operationele winst wel stijgen, denken de Eindhovenaren. Zij zien nog geen einde komen aan de opleving van de halfgeleiderindustrie, al geven enkele individuele klanten te kennen enige verzwakking te zien.