Fom wijst twee PV-focusgroepen aan


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Stichting Fom heeft twee universitaire afdelingen aangewezen als zogenaamde focusgroepen voor PV-onderzoek. Van de oorspronkelijke zeven voorstellen zijn die van de Groningse hoogleraar Kees Hummelen en Amolf-onderzoeker Albert Polman als winnaar uit de bus gekomen. Zij krijgen elk een budget van ruim vijf miljoen euro om bij te dragen aan Foms energieonderzoek, waarvan de onderzoeksorganisatie een speerpunt wil maken. Daartoe wordt ook de tak voor plasmafysica omgebouwd tot nationaal instituut voor ’funderend energieonderzoek‘ en komt er een financieringsprogramma voor jonge energieonderzoekers.

De groep van Hummelen aan het Zernike Institute for Advanced Materials gaat proberen de verschillen tussen anorganische en organische halfgeleiders te overbruggen met de ontwikkeling van een nieuwe generatie organische halfgeleiders. Die zouden in 2020 klaar moeten zijn voor toepassing. Opschaling en preparatie voor productie vallen ook onder de onderzoeksopdracht; daartoe zal worden samengewerkt met Nederlandse kennisinstellingen en industriële partners.

De focusgroep van Polman richt zich, in samenwerking met het ECN en de Universiteit Utrecht, op lichtmanagement. Met nieuwe materialen en nanostructuren kan licht efficiënter worden opgevangen, geleid, geconcentreerd en omgezet in een elektrische stroom. Polman en collega‘s gaan daarom spelen met de structuur van drie typen zonnecellen: silicium dunnefilm-, dye-sensitized- en nanokristalcellen.

Een focusgroep is verzekerd van circa tien jaar financiering.