Kort nieuws

Fom-valorisatieprijzen voor Leids en Utrechts nano-onderzoek

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De Fom Valorisatieprijs 2012 gaat naar de Leidse hoogleraar grensvlakfysica Joost Frenken. ’Hij verstaat de kunst fundamenteel onderzoek, techniekontwikkeling en het genereren van nieuwe bedrijvigheid in de marktsector op uitzonderlijke wijze te combineren‘, aldus de jury. Naast onderzoek naar katalyse en wrijving is Frenken actief in de ontwikkeling van meetinstrumentatie. Zijn speerpunten daarbij zijn scanning-probemicroscopie en oppervlakteröntgendiffractie. In 2004 heeft hij de spin-off Leiden Probe Microscopy helpen oprichten en op dit moment is hij betrokken bij de start van het bedrijf Applied Nanolayers, dat grote oppervlakken grafeen wil gaan maken.

Ook in de prijzen valt de voormalige Universiteit Utrecht-promovendus Ernst Jan Vesseur. Hij wijdde een hoofdstuk in zijn proefschrift aan de toepassing van de lichtconcentrerende nanoantennes waar hij onderzoek naar deed en krijgt daarvoor de Fom Valorisatiehoofdstukprijs 2012. Vesseur beschrijft toepassingen als een nanosensor om brekingsindices te meten, verbeterde etstechnieken voor vervaardiging van submicronstructuren met ionenbundels en een bron voor enkele fotonen. Op de laatste is met het oog op de kwantumcomputer patent aangevraagd. Verder heeft de Delftse imagingstart-up Delmic een door Vesseur ontwikkelde meettechniek overgenomen.

Aan de Fom Valorisatieprijs is een prijzengeld verbonden van 250 duizend euro, te besteden aan nieuw onderzoek. De Valorisatiehoofdstukprijs levert vijfduizend euro op. De winnaars nemen hun applaus in ontvangst op Fysics@Fom, begin volgend jaar in Veldhoven.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content