Kort nieuws

Fom-valorisatieprijs naar Delftse hoogleraar Beekman

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

De Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (Fom) heeft haar Valorisatie Prijs ter waarde van 250 duizend euro toegekend aan TU Delft-hoogleraar Freek Beekman, voor zijn werk aan medische scanners. De prijs voor beste natuurkundeproefschrift, ter waarde van tienduizend euro, gaat naar Amolf-onderzoeker Martin Frimmer. Fom deelt ook een prijs uit voor promovendi die een hoofdstuk van hun proefschrift wijden aan valorisatiemogelijkheden van hun onderzoek. Deze prijs, ter waarde van vijfduizend euro, gaat naar TUE-promovendus Adam Lassise.

Beekman zet fysische modellen in om de software van radiodiagnostische apparaten te verbeteren. De resolutie van medische scans zoals Spect en Pet wordt hierdoor hoger terwijl ze (veel) minder last hebben van artefacten. Beekman heeft ook onderzoek gedaan naar focusseringstechnieken, waarmee een heel hoge signaalsterkte uit specifieke organen of tumoren verkregen kan worden. Hij heeft reeds 13 patentfamilies op zijn naam staan en richtte het bedrijf  Molecular Imaging Labs (MILabs) op, dat scanners voor kleine proefdieren ontwikkelt.

Frimmer beschrijft in zijn proefschrift hoe nanostructuren invloed hebben op kwantumlichtbronnen, moleculen die spontaan energie absorberen en deze vervolgens weer vrijlaten in de vorm van een lichtdeeltje. Frimmer bekeek met name de invloed van optische antennes, metalen deeltjes die op de golflengtes van zichtbaar licht reageren. Hij ontdekte dat onverwachte effecten optreden wanneer een molecuul licht uitzendt in de aanwezigheid van een optische antenne én een grotere optische structuur. De grotere structuur blijkt de emissieversterking van de antenne te verminderen. Zijn vondst werpt nieuw licht op de toepasbaarheid van dit systeem als ’superemitter‘ in micro- en nanofotonische structuren. Hij beschrijft ook een geheel nieuwe experimentele methode: scanning emitter fluorescence life-time imaging, die de hoge ruimtelijke resolutie van near-field imaging combineert met de veelzijdigheid van fluorescente life-time imaging.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content