Academica

Fom subsidieert grafeenonderzoek

Heleen Blesgraaf
Leestijd: 1 minuut

De Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (Fom) heeft zes onderzoeksprogramma‘s gekozen om vijf à zes jaar te ondersteunen. Fom kent ruim 18 miljoen euro toe. Iedere onderzoeksgroep bestaat uit onderzoekers van tussen de drie en zeven kennisinstellingen en zal werken aan een populair onderwerp binnen de natuurkunde. In totaal kwamen er 26 aanvragen binnen.

Een van de toegewezen projecten is ’Graphene-based electronics‘, met Lieven Vandersypen van het Kavli Institute of Nanoscience en de TU Delft als programmaleider. Grafeen, een atoomdikke laag grafiet, staat sinds de ontdekking ervan wereldwijd in de belangstelling. Onderzoekers zien het als een mogelijke opvolger voor silicium. Grafeen is dun, vrijwel vlak en heeft een lage temperatuurafhankelijkheid. Doel van het programma van Vandersypen is om de fundamentele elektronische processen in grafeen te begrijpen en op basis daarvan elektronische toepassingen te maken uit dit materiaal. Onderzoekers van de universiteiten uit Delft, Groningen, Leiden en Nijmegen zullen er samen aan werken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content