Your cart is currently empty!
Fom honoreert twee projecten binnen Joint Solar Programme
Fom deelt twee subsidies uit binnen zijn Joint Solar Programme, dat bedoeld is om het rendement van zonnecellen op te krikken en de kosten van zonnestroom te verlagen. Richard van de Sanden van Differ gaat een project leiden om de opslagcapaciteit van lithium-ionbatterijen te verbeteren met behulp van silicium nanokristallen. Wilfried van Sark van de Universiteit Utrecht wil het rendement verhogen van luminescente zonneconcentratoren.
Het Differ-project, dat samen met de TUE en Roth & Rau wordt uitgevoerd, is financieel het omvangrijkst: 125 duizend euro, waarvan Roth & Rau zeventigduizend voor zijn rekening neemt. Het richt zich op anodes van silicium nanokristallen. Hiermee zou de capaciteit van lithium-ionbatterijen tot een factor tien verbeterd kunnen worden. De onderzoekers willen een manier ontwikkelen dat de grootschalige productie hiervan mogelijk maakt. Daarvoor willen ze de nanokristallen gecontroleerd laten aangroeien vanuit een plasma.
Het Utrechtse project wordt eveneens samen met de TUE uitgevoerd en met het Italiaanse bedrijf Adtech. Het totaalbudget omvat 53 duizend euro, waarvan 45 duizend afkomstig is van Fom. Het onderzoek richt zich op luminescent solar concentrators (LSC’s). Dit zijn optische structuren met grote oppervlakten, waarin luminoforen het zonlicht absorberen en vervolgens met een langere golflengte weer uitzenden. Het zonlicht wordt hiermee geconcentreerd en naar een smaller spectrum geconverteerd, zodat een relatief kleine en simpele zonnecel gebruikt kan worden voor de stroomopwekking.