FME: ‘Financier onderzoek sleutelgebieden uit NWO-middelen’

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Werkgeversorganisatie FME-CWM heeft positief gereageerd op de suggestie van Chris Buijink, secretaris-generaal van het ministerie van EL&I, om een substantieel deel van de NWO-middelen in te zetten voor onderzoek dat aansluit bij de sleutelgebieden, ook wel topgebieden geheten. Buijink opperde deze mogelijkheid in het jaarlijkse artikel dat de hoogste economie-ambtenaar van Nederland schrijft voor het vakblad ESB.

Sinds de bekendmaking van het regeerakkoord heeft FME-CWM het kabinetsvoornemen geprezen om de sleutelgebieden, waaronder de hightech, extra aandacht te geven. De ondernemerskoepel constateerde echter ook al snel een gebrek aan financiële onderbouwing voor deze ambitie: het kabinet bezuinigt op innovatie. ’Bij topgebiedenbeleid hoort ook een gevulde portemonnee. Zeker als we aansluiting willen houden bij Europese ambities. Kijk naar Duitsland dat, ondanks forse bezuinigingen, blijft investeren in innovatie. Er moet dus wel boter bij de vis‘, aldus FME-CWM-voorzitter Jan Kamminga.

Buijink zoekt de oplossing gedeeltelijk bij Europa, dat meer middelen vrij zou moeten maken voor kennisintensieve sectoren, maar ook in eigen land, door NWO-geld in te zetten voor topgebiedonderzoek. Vaak vereist deelname aan Europese projecten cofinanciering van deelnemende lidstaten. ’Juist Europa biedt kansen voor de innovatieve kracht van de Nederlandse economie, maar dan moeten we wel willen aanhaken, meedoen en excelleren. De suggestie van Buijink om een substantieel deel van de NWO-middelen in te zetten voor onderzoek dat aansluit bij topgebieden, mag wat mij betreft dan ook vandaag nog werkelijkheid worden‘, aldus Kamminga.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content