Flukso meet energiestroom voor eigen gebruik

Reading time: 4 minutes

Author:

Terwijl energieleveranciers en overheden langzaam proberen om de gas-, water- en stroommeters wat slimmer te maken, is de community rond het Belgische Flukso allang zelf aan de slag met het meten, analyseren en ook een beetje regelen van dit soort stromen. Onderzoekers en het bedrijfsleven beginnen er ook warm voor te lopen. Wat helpt, is dat zowel hardware als software volledig opensource is.

De eerste batch van vijfhonderd exemplaren was sneller uitverkocht dan verwacht en de nieuwe versie met een oplage van tweeduizend stuks begint ook al op te raken. De belangstelling voor de ’sociale‘ energiemeter van het Belgische Flukso groeit gestaag, met interesse van onder meer het Fraunhofer-instituut, TNO en zonnepaneelinstallateurs en verkopen in landen als België en Nederland, Australië, de VS en Canada.

Flukso is in 2007 opgericht door Bart Van Der Meerssche. Eerst als hobby, maar ondertussen uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf waar binnenkort extra werknemers bij komen. Opmerkelijk is dat de oplossing volledig opensource is: de lay-outschema‘s en bill of materials van de Fluksometer zijn onder een creative commons-licentie te verkrijgen, de firmware en drivers zijn gebaseerd op opensource software en onder GPL te downloaden van de Flukso-site. Hetzelfde geldt voor de webserveronderdelen. ’Waarom niet?‘, zegt Van Der Meerssche. ’Opensource en geld verdienen sluiten elkaar niet uit. Kijk maar naar Red Hat.‘

Zoals veel – zo niet de meeste – opensourceprojecten begon Flukso als een itch to scratch. ’Ik zag die zwarte meter die stond te draaien, maar ik had daar totaal geen vat op. Eenmaal per jaar komt er iemand langs om de standen op te nemen en vervolgens krijg je een rekening‘, vertelt Van Der Meerssche. Maar hij wilde gedetailleerd inzicht in zijn verbruik. ’Je had wel toestellen voor individuele stopcontacten maar ik wilde een totaalbeeld, en dan niet alleen van stroom maar ook van gas en water. Het gaat eigenlijk om de stromen binnen een huis, en ’fluxo‘ is hier het Portugese woord voor.‘

Van Der Meerssche wilde verder dat het platform zijn meetgegevens via internet kan versturen: ’Een kilowattuur is voor veel mensen een abstract begrip. Als je je verbruik in een gemeenschappelijke grafiek met je kennissen of familie kunt weergeven, kun je daarover discussiëren en bijvoorbeeld kijken waarom jij meer verbruikt dan je buurman.‘ De resultaten blijken interessant. ’Er is bijna geen correlatie tussen de gezinssamenstelling en het verbruik. Niet goed werkende koelkasten hebben een grotere invloed.‘

Geek-sfeer

Vooralsnog beperkt de Fluksometer zich nog bijna uitsluitend tot stroomverbruik, omdat dat het makkelijkst te meten is. Het apparaat vereist de aanwezigheid van een draadloos netwerk en wordt in de meterkast via een klem verbonden met de hoofdstroomkabel. De gebruiker kan zijn meter op de site van Flukso aanmelden via het serienummer en kan vanaf dat moment zijn statistieken inzien. En besluiten om ze te delen met anderen.

Voorlopig moet het publiek dat zich aan een Fluksometer waagt in de geek-sfeer worden gezocht. Dat zijn degenen die de investering – tussen de honderd en tweehonderd euro, afhankelijk van de situatie – ervoor over hebben om nauwkeurig inzicht te krijgen in de verbruiken. Af en toe ontvangt Van Der Meerssche ook een softwarepatch voor een nieuwe feature.

Energiebedrijven zijn zich sinds kort wel aan het inspannen om de slimme meter bekend te maken bij het grote publiek. Van Der Meerssche denkt echter dat zijn oplossing interessanter is voor de consument. ’Utilities denken topdown, ze kijken wat ze zelf nodig hebben. Dat zijn dingen als correcte facturen maken, het netwerk balanceren of slechte gebruikers afsluiten. Het verhaal voor de consument is er later bij bedacht. Die meters werken bijvoorbeeld met tijdsloten van vijftien minuten. Dat is volgens mij omdat de prijzen op de stroommarkt ook in die tijd veranderen. De Fluksometer geeft elke minuut een waarde door. De ervaring leert dat gebruikers vooral in het begin erg actief omgaan met hun statistieken en dat dat later wat afvlakt. Daarom werken we nu aan treshold alerts, zodat je een mailtje krijgt als je een paar keer over een ingestelde waarde heen gaat.‘

Een ander punt is dat Flukso meer wil zijn dan een slimme stroommeter. ’We willen breder gaan, dus ook PV-panelen monitoren, en water en gas. Nu heb je daar allemaal aparte meters voor, maar de consument wil graag een totaalbeeld‘, legt Van Der Meerssche uit.

Op dit moment kan de Fluksometer echter nog niet out of the box overweg met gas en water. Hij is in principe geschikt voor de sensoren op moderne gas- en watermeters, maar die zijn niet gestandaardiseerd. Bij voldoende vraag voegt Flukso een metertype toe. Maar ook hier schijnen de roots in de hobbysfeer door: op de discussiefora van het bedrijf staat menige post over ervaringen om de watermeter met bijvoorbeeld een Arduino-microcontroller aan de Fluksometer te knopen.