Flitskastspecialist Gatso in Zweedse handen

Reading time: 2 minutes

Author:

Het Haarlemse familiebedrijf Gatso, bekend van de flitskasten, komt in handen van zijn Zweedse branchegenoot Sensys Traffic. De deal vertegenwoordigt een totaalwaarde van ongeveer 278 miljoen Zweedse kronen, omgerekend zo’n dertig miljoen euro. Begin augustus moet de overname in kannen en kruiken zijn, mits de aandeelhouders er hun fiat aan geven tijdens een buitengewone algemene vergadering eind juli.

Samen denken Gatso en Sensys beter bestand te zijn tegen de volatiliteit van hun projectgeoriënteerde equipmentmarkt en groeikansen beter te kunnen benutten. Ze zeggen voor elkaar te hebben gekozen vanwege hun complementaire marktdekking en hun aanvullende product- en technologieportfolio. Daarnaast zien ze een goede match in bedrijfscultuur.

Met de krachtenbundeling ontstaat ’s werelds grootste speler in verkeershandhaving. Opgeteld hadden de twee bedrijven in 2014 een omzet van een kleine vijftig miljoen euro, een installed base van achttienduizend systemen en 202 medewerkers. De Sensys Gatso Group, de voorgestelde naam voor de combinatie, kan bogen op een leidende positie in Europa, het Midden-Oosten, Azië en Australië en in de Noord-Amerikaanse markt van managed services.

Opvallend is dat de overnameprooi cijfermatig de bovenliggende partij is: met dertig miljoen omzet, vijftienduizend geïnstalleerde systemen en 160 man personeel neemt Gatso het leeuwendeel van het totaal voor zijn rekening. Ook het marktleiderschap in Nederland, België en Groot-Brittannië en het grote marktaandeel in bijvoorbeeld Frankrijk, Zwitserland, Hongkong en Taiwan zijn op Haarlems conto te schrijven. Alleen in bedrijfsresultaat presteren de Zweden beter.

Sensys telt omgerekend acht miljoen euro in contanten neer. Daarnaast ontvangt Gatso voor in totaal vijftien miljoen euro aan nieuw uit te geven aandelen in het Zweedse bedrijf en een rentedragende vendor note ter waarde van bijna zeven miljoen euro, die het in vijf termijnen krijgt uitbetaald en anders ook kan omzetten in nieuwe aandelen. Onder niet nader gespecificeerde voorwaarden keert Sensys in de loop van volgend jaar ook nog eens een aankoopbonus uit van maximaal vier miljoen euro.