Flinke winststijging voor Philips

Reading time: 1 minute

Author:

Philips wist in 2015 de omzet en winst te laten groeien, de laatste zelfs aanzienlijk. Op vergelijkbare basis steeg de omzet met 2 procent naar 24,2 miljard euro, de winst met 60,3 procent naar 659 miljoen euro. Over het lopende jaar is het concern voorzichtig.

De groei vorig jaar kwam van de Healthtech- (4 procent) en Consumer Lifestyle-activiteiten (6 procent). Daarbij moet worden aangetekend dat Philips Healthcare in 2014 te kampen had met problemen bij een fabriek in Cleveland, hetgeen de resultaten drukte. De markt trekt echter wel degelijk aan, zoals onder meer blijkt uit de 5 procent meer bestellingen die Philips noteerde.

De omzet van Lighting daalde jaar op jaar drie procent, maar dat ging niet ten koste van het operationele resultaat: de ebita steeg met 10,5 procent. De omzet uit ledproducten groeide 26 procent, waarmee ledverkoop nu bijna de helft van de business uitmaakt.

Na wat ceo Frans van Houten ‘een solide jaar’ noemde, verwacht hij in 2016 een bescheiden omzetgroei en een verdere verbetering van de marge.