Flinke omzetstijging bij ASMI’s front-end (update)

Reading time: 2 minutes

Author:

ASMI‘s technologie voor atoomlaagdepositie (ALD en plasma enhanced ALD) heeft dit jaar flink aan belangstelling gewonnen: de omzet uit deze business steeg met 55 procent in 2011 en meer ligt in het verschiet. ’We hebben menig zaaiproject in ALD en PEALD gerealiseerd en hebben er behoorlijk vertrouwen in dat deze de komende achttien maanden in groei zullen resulteren‘, aldus topman Chuck del Prado tijdens een conference call naar aanleiding van de jaarcijfers.

Het is bekend dat ASMI zaken doet met twee Aziatische geheugenmakers. Ook in het logicasegment zit beweging, nu ook foundry‘s niet meer zonder ALD kunnen. 28-nanometerchips hebben namelijk zeer dunne laagjes van een speciaal isolerend materiaal in de gate nodig, die alleen met deze technologie kunnen worden gedeponeerd.

Del Prado zal in de recente successen en toekomstperspectieven zijn gelijk bevestigd zien om de front- en back-endactiviteiten onder een dak te houden. ASMI voerde tot ruim een jaar geleden een bitter gevecht met activistische aandeelhouders, die het in hun ogen ongezonde front-endsegment wilde afsplitsen van het moederbedrijf. Del Prado hield voet bij stuk, maar voerde wel een stevige reorganisatie door.

De front-endbusiness van de Almeerse machinebouwer zette vorig jaar 456,1 miljoen euro om, en wist daar operationeel 62,6 miljoen euro aan over te houden. Vorig jaar was dat 15,9 miljoen euro. Bij de back-endactiviteiten steeg de omzet jaar op jaar met 27 procent naar 1178,3 miljoen euro. ASMI als geheel boekte dus een omzet van 1634,3 miljoen euro, 27 procent meer dan het jaar ervoor. Onder de streep bleef er 186,8 miljoen euro, of bijna 70 procent meer dan vorig jaar.

ASMI‘s bevredigende jaarresultaten zijn inclusief een tamelijk slecht afsluitend kwartaal: de omzet zakte 6 procent in, omdat het back-endsegment minder klandizie aan zich wist te binden. De front-endbusiness bleef wel in het zwart. ASMI verwacht dat de markt het lopende kwartaal nog niet verbetert, maar ziet vanaf het tweede kwartaal groei in beide segmenten.