Flexibele speakers uit Amsterdam halen 8,5 ton op

Reading time: 2 minutes

Author:

De Amsterdamse start-up Kien heeft 850 duizend euro opgehaald. Het bedrijf werkt aan een flexibel geluidssysteem, dat het volgende maand onthult op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Van het opgehaalde geld komt 725 duizend euro van een angel-investeerder en 125 duizend van een crowdfundingcampagne op Indiegogo. De kapitaalinjectie helpt Kien onder meer om de ontwikkelkosten, patenten en productielijn te bekostigen.

De Amsterdamse oplossing voegt alle audioapparatuur in en om het huis samen in één flexibel product. Het systeem bestaat uit een subwoofer en draagbare satellietspeakers. Hun batterij kan draadloos worden opgeladen met behulp van de subwoofer en dan twaalf uur lang dienstdoen. Gebruikers kunnen eenvoudig kiezen uit welke boxen de muziek moet komen; het geluid kan hen zelfs automatisch volgen van speaker naar speaker. Het product zal vanaf het tweede kwartaal van 2017 te koop zijn via de webshop van Kien en geselecteerde retailers.

Oprichters van Kien zijn de Nederlandse broers Jorn en Sten Ouborg en Fransman Florent Gatin. Jorn en Florent waren collega’s bij Bang & Olufsen in Denemarken, waar ze voor het eerst kennismaakten met de audio-industrie. Al snel ontdekten ze dat er nog veel te verbeteren viel in het aanbod van speakers – lange stroomkabels, set-uptijden en noodzakelijke software zorgen voor ontevreden klanten.

‘Wij wilden speakers maken die echt passen bij de flexibele levensstijl van mensen – met nieuwe manieren om media te consumeren, via je smartphone, tablet, Spotify of Netflix’, zegt Gatin. ‘Op dit moment moet je voor alle opties een ander systeem aanschaffen en ben je gebonden aan verschillende apps of devices. Kien maakt daar een einde aan.’