Technieuws

Finnen verbeteren eigen record zwarte zonnecellen

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van de Aalto University hebben zonnecellen van nanogestructureerd ‘zwart’ silicium gemaakt met een door Fraunhofer gecertificeerd recordrendement van 22,1 procent. Dat is bijna vier procentpunt hoger dan het vorige record, dat eveneens op naam van de Finnen stond.

De efficiëntieverbetering is vooral te danken aan een met atoomlaagdepositie opgebrachte passivatielaag, die recombinatie grotendeels voorkomt. In nanogestructureerd silicium is recombinatie een groter probleem dan in bulksilicium, maar de passivatiefilm bleek dat netjes te verhelpen.

Zwart silicium absorbeert licht dat onder een kleine hoek invalt relatief goed. Zonnecellen van zwart silicium leveren daarom meestal meer stroom dan zonnecellen van gewoon silicium, ook als beide dezelfde efficiëntie hebben. In Scandinavië, waar de zon grote delen van het jaar relatief laag aan de hemel staat, komt zwart silicium waarschijnlijk het best tot zijn recht.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content