Kort nieuws

Finland kijkt afgunstig naar Nederlandse R&D

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Met relatief hoge R&D-investeringen en veel beleidsaandacht geldt Finland als Europees rolmodel voor de ontwikkeling van een kenniseconomie, maar de Finnen zelf zijn daar niet gerust op. De Finse academie der wetenschappen heeft een rapport uitgebracht waarin zij de onderzoeksprestaties van haar thuisland afzet tegen die van vijf andere goed presterende Europese landen, waaronder Nederland. Een van de conclusies: Nederland heeft de afgelopen tien jaar zijn voorsprong op Finland vergroot.

Die slotsom is opmerkelijk, omdat Nederland het afgelopen decennium nauwelijks extra heeft geïnvesteerd in onderzoek en R&D, terwijl Finland dat wel heeft gedaan. Een simpele verklaring hebben de Scandinaviërs niet. De schrijvers van de studie dragen een keur van mogelijke oorzaken aan, variërend van het aantal buitenlandse onderzoekers tot de researchinfrastructuur en van een weinig reactief beleid tot salarisniveaus.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content