Film verbetert levensduur zonnecellen

Reading time: 1 minute

Author:

Japanse onderzoekers van onder meer het National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST) hebben een manier gevonden om potential-induced degradation (PID) van kristallijn silicium zonnecellen tegen te gaan. Door het glassubstraat met een op titaandioxide gebaseerde composietfilm te coaten, blijven de prestaties van dit type zonnecellen min of meer behouden.

PID manifesteert zich op een tijdschaal van enkele maanden tot een paar jaar, en staat los van andere degradatiemechanismen die vaak nog meer tijd nodig hebben om aan het licht te komen. De belangrijkste oorzaak van PID is vermoedelijk diffusie van ionen als natrium, waardoor de stroom-spanningkarakteristieken van zonnecellen ernstig worden aangetast. De Japanse film houdt deze ionen tegen.

Met een dunne film die wegdiffunderende ionen tegenhoudt, blijven de I-V-karakteristieken van een kristallijn silicium zonnecel vrijwel behouden. De PID-test bestond uit blootstelling aan een spanningsverschil van duizend volt, twee uur lang bij een temperatuur van 85 graden Celsius.