Fillfactory-kern weer op eigen benen


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Een aantal oprichters en hogere managers van het voormalige Fillfactory hebben een nieuwe specialist in CMos-beeldsensoren opgericht, CMosis. De Antwerpse start-up heeft een beginbudget van 1175 duizend euro, afkomstig van de oprichters en risico-investeerder Capital-E. Oprichters van de kersverse chipdesigner zijn Tim Baeyens, Jan Bogaerts, Lou Hermans, Gérald Lepage en Guy Meynants.

CMosis richt zich op de veeleisende industriële en professionele markten voor CMos-sensoren. Bewegingsanalyse, biometrie en machinevisie staan op de lijst met toepassingsgebieden, maar ook luchtvaart-, medische en wetenschappelijke applicaties worden bediend. De Antwerpse technologieportfolio is gebaseerd op nieuwe sensor-IP. CMosis heeft specifieke kennis over het bereiken van een hoge vulfactor, die aangeeft hoeveel procent van het pixeloppervlak daadwerkelijk beschikbaar is voor het registreren van het licht. Verder is CMosis bedreven in manieren om de opbrengst van grotere sensoren te verhogen, technieken om het dynamische bereik te vergroten en de implementatie van de tijdsynchronisatiemethode time-delay and integration (TDI).

Naar eigen zeggen zit CMosis in de eindfase van een aantal klantencontracten voor de ontwikkeling en levering van geavanceerde en innovatieve beeldsensoren. Ook is het driftig op zoek naar extra personeel.

Het Mechelse Fillfactory maakte begin deze eeuw goede sier met zijn CMos-beeldsensoren. De spin-off van Imec profiteerde van de vraag naar beeldchips in vele marktsegmenten, van digitale camera‘s en cameramobieltjes tot visiesystemen en scanners. Het bedrijf viel zo erg op dat Cypress er in 2004 zo‘n 83 miljoen euro voor over had. Nu staat een deel van de Fillfactory-mensen weer op eigen benen.