Opinie

Fietsafstand

Maarten Buijs is r&d-directeur bij Moba.

Leestijd: 3 minuten

Maarten Buijs is r&d-directeur bij Moba.

De overname van NXP door Qualcomm roept verschillende gevoelens op. We zijn trots over de grootte van het overnamebedrag, waaruit blijkt hoe hard er is gewerkt om weer een wereldspeler te worden in (analoge) chips – nog niet zo lang geleden leek NXP aan de afgrond te staan. Maar we zijn ook bezorgd dat technisch-industrieel Nederland nu weer een stuk regie kwijtraakt. En met die regie een groot aantal banen in r&d. Wat er is gebeurd bij Organon ligt nog vers in het geheugen. Na de Amerikaanse overname ging daar min of meer de hele r&d ter ziele.

Over dat laatste maak ik me geen zorgen. De kennis die ten grondslag ligt aan het succes van het Nederlandse hightech-ecosysteem is niet makkelijk te transplanteren. Wel is mijn ervaring dat de zware functies in r&d verhuizen naar het hoofdkantoor. Dat leidt uiteindelijk tot een andere dynamiek bij de Nederlandse ‘achterblijver’: er zijn minder mogelijkheden om ondernemend te zijn, de mindset wordt anders. Als je pech hebt, verwordt de cultuur tot een wij tegen zij.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content