Achtergrond

Federatie van drie TU’s neemt plaats in startblokken

Pieter Edelman
Leestijd: 4 minuten

In 2007 moet de federatie tussen de technische universiteiten in Delft, Eindhoven en Twente van de grond komen. De drie onderwijsinstellingen willen hun krachten bundelen op een beperkt aantal gebieden, waardoor die een internationale toppositie in gaan nemen.

7 februari is de officiële start van de 3TU-federatie. De technische universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente bundelen hierin hun onderzoek, zodat ze voldoende massa kunnen creëren op specifieke researchgebieden om boven het internationale maaiveld uit te komen. Onderzoekslijnen die niet binnen de focus passen zullen binnen enkele jaren verdwijnen. Aan de andere kant komen er nieuwe lijnen die wel in het thema horen. De drie TU‘s staan niet alleen in hun streven naar ’focus en massa‘, binnen de Nederlandse academische wereld is dit een algemenere trend.

Vorig jaar zegde de regering een subsidie van 50 miljoen euro toe aan de federatievorming, op voorwaarde dat dit versneld van start ging. De drie TU‘s willen deze geldimpuls volledig besteden aan het verleggen van de focus. Deze mag namelijk niet gepaard gaan met bezuinigingen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content