Kort nieuws

FDA tikt Philips op de vingers voor gebrekkige defibrillatoren

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De FDA, het Amerikaanse agentschap voor onder meer medische apparatuur, heeft Philips eind maart gewaarschuwd dat de productiekwaliteit van de automatische defibrillatoren moet worden verbeterd. De afgelopen jaren zijn er verschillende klachten binnengekomen over gedeeltelijk defecte apparaten en Philips heeft daar niet adequaat op gereageerd. Dat heeft zelfs een aantal levens geëist die anders mogelijk gered hadden kunnen worden, stelt de FDA.

Automatische externe defibrillatoren (AED‘s) zijn bedoeld om bij een hartaanval de situatie te analyseren, aanwijzingen te geven aan hulpverleners en eventueel stroomstoten toe te dienen. De FDA ontving de afgelopen jaren verschillende klachten omtrent de apparaten. In een aantal gevallen bleken er bijvoorbeeld magneten te missen en sommige machines zouden niet bestand zijn tegen een hoge luchtvochtigheid, terwijl ze hier wel voor worden verkocht. Ook citeert de FDA een geval waarin Philips niet adequaat reageerde toen uit zelfdiagnose bleek dat een AED defect was.

Philips heeft in reactie op deze problemen verbeterprocessen doorgevoerd, maar, zo schrijft de FDA, deze processen niet geëvalueerd. Ook heeft het elektronicaconcern geen bewijs overlegd dat het de processen daadwerkelijk heeft geïmplementeerd. De AED‘s worden geproduceerd in Seattle.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content