Kort nieuws

Fastned bouwt 200 snellaadstations langs Nederlandse snelwegen

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Fastned wil binnen twee tot drie jaar een landelijk netwerk van snellaadstations hebben. Het Amsterdamse bedrijf, mede opgericht door de zoon van Ruud Lubbers en financieel gesteund door het investeringsvehikel van de oud-premier, heeft de komende vijftien jaar het exclusieve recht om elektrische auto’s langs de Nederlandse snelwegen van stroom te voorzien. In totaal trekt het veertig miljoen euro uit voor de bouw van tweehonderd stations, op veertig kilometer van elkaar. De eerste vier zijn al klaar. Ze zijn te vinden langs de A1, A18 en A73. Bij de snelladers, afkomstig van ABB, kunnen elektrische auto’s hun accu in een kwartier ‘vullen’.

Voor de realisatie van de stations is Fastned in zee gegaan met Ecocare Milieutechniek. Dit bedrijf uit Alphen aan den Rijn verzorgt het complete traject, van het grondwerk en de riolering tot de aanleg van de technische installaties en de plaatsing van de laders onder een grotendeels houten overkapping met een tachtigtal zonnepanelen. In een proef langs de A1 en A73 heeft Ecocare laten zien een station in slechts twee à drie weken te kunnen opleveren, een belangrijke reden voor de uitverkiezing.

Fastned is opgericht door Bart Lubbers en Michiel Langezaal. Beiden raakten besmet met het elektrisch-rijdenvirus bij laadpaalspecialist Epyon, waar Lubbers commissaris was en Langezaal werkte als new business developer. Na de overname van de TU Delft-spin-off door ABB besloten ze samen een bedrijf te beginnen om in te spelen op de opkomst van de auto met de stekker. Tot nu toe heeft Fastned vijf miljoen euro geïnvesteerd in het beoogde netwerk. Dit geld is afkomstig uit het eigen vermogen van de ondernemers en een lening van Breesaap, de investeringsmaatschappij van Ruud Lubbers waar zoon Bart de directeur van is.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content