Faillissement Benq klap voor ICT

Reading time: 2 minutes

Author:

ICT Automatisering krijgt een forse klap nu Benq Mobile zijn activiteiten in Duitsland stopt. Het Taiwanese bedrijf was een van ICT’s grootste klanten. Een faillissement van Benq Mobile is vrijwel onvermijdelijk. Als de activiteiten van het Taiwanese bedrijf in Duitsland stoppen, dan verliest ICT niet alleen een belangrijke klant. De voormalige mobiele-telefoondivisie van Siemens vormde tevens het bruggenhoofd van ICT’s ambitieuze groeiplannen in Duitsland.

Benq Mobile kampt al langer met problemen. In mei verkocht het zijn designcentrum voor mobieltjes in Denemarken aan Motorola en afgelopen maart verplaatste het bedrijf een ontwikkelgroep van Ulm naar München. De Taiwanese onderneming kondigde afgelopen juli aan dat het bijna driehonderd mensen zou ontslaan, waarvan de helft ontwikkelaars en designers. Daarbovenop nam Benq afscheid van 250 freelancers in zijn vestigingen in München en Kamp-Lintfort. In een persbericht meldt ICT dat Benq‘s belang in zijn omzet al afnam van 10 procent in het eerste halfjaar van 2006 naar 5 procent nu. Benq’s stappen zullen een negatieve invloed hebben op de resultaten van de embedded softwarespecialist, maar het is volgens ICT nog te vroeg om een concrete verwachting te geven over de omvang van de ontwikkelingen. ICT schrijft wel dat het effect beperkt blijft tot 2006.

Tegen het Financieele Dagblad zei ICT-bestuursvoorzitter Bram Schot dat Benq‘s stap voor hem als een complete verrassing kwam. ’Je kunt echt spreken van een Duitse surprise show‘, zei hij tegen FD.nl/Betten. Het Duitse management meldt overigens dat ze niet bij de beslissingen betrokken waren. ’Het overkwam ons allemaal nogal plotseling‘, zei een woordvoerder tegen EE Times.

Schot zegt dat er op dit moment minder dan vijftig ICT’ers bij het Duitse bedrijf actief zijn. ’Zij zullen worden herplaatst. Dat kan enige tijd duren, maar zal waarschijnlijk in 2007 gereed zijn‘, aldus Schot.

Sinds Benq de noodlijdende mobiele activiteiten van Siemens overnam zijn de verliezen gecumuleerd tot 840 miljoen euro. Met het op handen zijnde faillissement van Benq Mobile gaan 3000 banen verloren. Benq zegt dat het zijn Aziatische handsetactiviteiten en het merk Siemens Benq in stand houdt.