Tools&Toys

ExtremeDB 4.0 sneller en flexibeler dan voorganger

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

McObject heeft de bètaversie uitgebracht van ExtremeDB 4.0, zijn in-geheugen en diskgebaseerde embedded database voor realtime toepassingen. Deze volgende generatie bevat een nieuwe programmeerinterface, levert betere prestaties en ondersteunt de KD-Tree, een belangrijke database-index voor ruimtelijke en patroonherkenningstoepassingen.

ExtremeDB 4.0 gebruikt de multi-version concurrency control (MVCC). Dat kan grote effecten hebben op de schaalbaarheid en prestaties in realtime applicaties door verschillende taken en processen gelijktijdig toegang te geven tot de database, zowel voor lezen als schrijven. Elke apart proces krijgt daarvoor zijn eigen kopie van de objecten. Wijzigingen krijgen elk hun eigen prioriteit toegewezen via tijdlabels op elke kopie. ExtremeDB wordt daarmee geschikt voor massatoepassingen zoals telecommunicatie en netwerken.

De KD-Tree-index voegt een structuur toe om objecten op te slaan en te manipuleren in een k-dimensionale ruimte. Dit is veel in gebruik bij computer graphics, geografische-informatiesystemen en biometrietoepassingen, bijvoorbeeld bij het vergelijken van vingerafdrukken. Het gebruik van de KD-Tree kan resulteren in efficiëntere code, wat juist in embedded toepassingen goed van pas komt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content