Technieuws

Extreem zuinige demoprocessor komt net boven drempelspanning

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Op zijn Developer Forum (IDF) in San Francisco heeft Intel een technologie getoond waarmee het ooit hoopt het energieverbruik van zijn processoren dramatisch terug te dringen. De truc is om het chipvoltage terug te schroeven tot net boven de drempelspanning die nodig is om de transistoren te schakelen: ongeveer een halve volt. In zijn demo liet Intel een Pentium-achtige processor zien met Windows 7, die wordt gevoed door een zonnecelletje ter grootte van een postzegel.

De besparingen die het ontwerp kan halen, zijn groot, maar het fabriceren van een dergelijke near treshold voltage-chip brengt de nodige procesuitdagingen met zich mee. Door een wat hogere spanning te hanteren, kunnen kwalitatief minder goede transistoren nog worden aangestuurd. Bij de lage spanning wordt procesvariatie al snel problematisch. Concrete producten zijn dan ook niet gepland en Intel zegt dat de technologie zeker niet voor 2015 op de markt zal komen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content