Extreem goedkope en zuinige processor in DRam geclaimd


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

De Texaanse start-up Venray Technology heeft een aanpak onthuld om radicaal goedkopere en energiezuinigere processoren te ontwikkelen: bak de CPU mee in het DRam. DRam-processen zijn namelijk veel simpeler en goedkoper dan logicaprocessen met een lager energieverbruik. Doordat de CPU in een zee in het DRam is ingebed, verdwijnt bovendien de geheugenbottleneck – een groeiend probleem bij moderne CPU-architecturen.

Deze Tomi-architectuur (Thread-Optimized Multiprocessor) is het intellectuele kindje van Russel Fish, een veteraan in processorontwerp die vooral bekend is van de experimentele Shboom-processor. Zijn naam is waarschijnlijk de belangrijkste reden dat de opmerkelijke claims van Venray serieus worden genomen: vijf tot twintig keer minder energieverbruik dan vergelijkbare Arm- en Atom-processoren en vijf tot tien keer lagere kosten.

Bij een DRam-proces worden drie metaallagen gebruikt, terwijl de meest geavanceerde CPU-processen meer dan tien lagen inzetten. Het ontwerp van de CPU is derhalve bijzonder simpel en draait op de kloksnelheid van het DRam. Het eerste ontwerp met Venrays Tomi-architectuur telt 22 duizend transistoren voor de centrale processor.

Dat wordt echter goedgemaakt door de prestaties op geheugengebied, claimt het bedrijf. Zelfs op een relatief oud productieproces is het opvragen van data uit de cache snel. Belangrijker nog: in het geval van een cache miss is de ontbrekende data snel opgehaald uit het DRam. Grote caches zijn daarom niet nodig, terwijl de geheugencommunicatie toch beter is dan bij de gebruikelijke processorontwerpen, aldus Venray. Bovendien zijn DRam-transistoren weliswaar trager, maar liggen de lekstroom en de productiekosten veel lager. De CPU‘s worden in een multicoreconfiguratie gebruikt.

Venray werkte de afgelopen zeven jaar onder de radar aan zijn technologie. Het heeft de GCC-compilertoolketen geport naar zijn Tomi-architectuur. Bestaande C/C++-programmatuur is daarom eenvoudig om te zetten naar de chips van het bedrijf.