Kort nieuws

Extraatje voor bètatechniek naar onderwijs en sleutelkennis

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Universiteiten met bèta- en techniekopleidingen hebben afspraken gemaakt over hoe zij 60 miljoen euro extra overheidsgeld zouden willen verdelen. In de deze week gepresenteerde sectorbeelden is in de techniek onderwijs prioriteit, met name in de elektrotechniek, werktuigbouwkunde en civiele techniek. In de bètahoek krijgen onderzoeksgebieden prioriteit die aansluiten op maatschappelijke uitdagingen, zoals verduurzaming van de energievoorziening en de waarde van data.

‘Na lange tijd wordt er weer geïnvesteerd in de basis. Te lang werden de technische wetenschappen alleen bediend vanuit de belangrijke samenwerking met de industrie, maar de basis raakt opgedroogd en krijgt nu weer nieuwe kansen. Tevens wordt de zeer ongezonde student-staf-ratio verbeterd, waardoor er meer tijd voor onderzoek voor de huidige staf wordt gecreëerd’, zegt Bert Meijer, hoogleraar Chemie aan de TU Eindhoven en opsteller van de sectorbeelden.

Op basis van sectorbeelden, waaraan alle relevante universiteiten bijdragen, stelt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de sectorplannen op. Die zijn bedoeld om prioriteiten in de sector te adresseren. Door universiteiten eerst op een lijn te brengen, wil OCW voorkomen dat de middelen versnipperd raken over vele faculteiten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content