Extra lening NXP voedt speculaties

Reading time: 1 minute

Author:

Na een bedrag van 400 miljoen dollar in november, haalt NXP nog eens 200 miljoen dollar uit zijn kredietfaciliteit. Volgens financieel directeur Karl-Hendrik Sundström is de stap ingegeven door de turbulente financiële markt. Hij spreekt van een proactieve beslissing om er zeker van te zijn dat NXP over zijn geld kan beschikken.

Ondanks de sussende woorden van Sundström voedt de actie speculaties. De Eindhovenaren zouden in beginsel geen geld nodig moeten hebben, aangezien ze een flink bedrag overhielden aan het kortstondige draadloosavontuur in ST-NXP Wireless, nu ST-Ericsson. Investeerders zullen zich daarom afvragen of NXP niet gewoon veel geld verbrandt.

De meest paranoïde interpretatie is dat NXP bewust probeert de toch al lage waarde te drukken van zijn obligaties. De halfgeleiderproducent zou de waardepapieren dan kunnen terugkopen en zich zo ontdoen van zijn rentelast. De eigenaren van Freescale, dat zich in een vergelijkbare positie bevindt als NXP, zouden volgens het Financieele Dagblad ook aan een dergelijke constructie werken.

Weer een andere interpretatie is dat NXP‘s management zich opmaakt voor – alweer – een herstructurering. Daarbij zouden gezonde delen van het bedrijf in een rentevrije constructie terechtkomen en de zwakkere met alle schulden worden opgezadeld en waarschijnlijk kopje onder gaan. Voor een dergelijke constructie is een faillissementsaanvraag vereist – een veeg teken als het management daar nu al rekening mee houdt.