Technieuws

Extra core maakt nieuwe Tegra-processor stuk zuiniger

Leestijd: 2 minuten

NVidia heeft zijn troefkaart onthuld voor de volgende versie van zijn Tegra-processor voor tablets en smartphones: naast de vier reguliere processorkernen is er nog een ’begeleidende core‘ die met procestechnologie voor een laag energiegebruik is gebakken. Als het device alleen wat achtergrondtaken uit moet voeren, worden de reguliere cores uitgezet. Zijn meer prestaties vereist, dan wordt eerst de begeleidende core omgewisseld voor een reguliere rekenkern en naarmate de vraag toeneemt worden er extra cores bijgeschakeld.

Het idee komt tegemoet aan het duivelsdilemma waar processormakers voor staan bij de keuze tussen prestaties tegen energiezuinigheid. Chipbakkers kunnen hun procestechnologie optimaliseren voor ofwel energiezuinigheid ofwel prestaties. Bij het energiezuinige profiel is de lekspanning laag, zodat een processor die weinig te doen heeft ook weinig energie verspeelt. Maar als deze chips flink aan het werk worden gezet, zijn ze juist verkwistender dan de op prestatie gerichte broertjes met hoge lekspanning. In een smartphone of tablet komen beide situaties voor: het grootste deel van de tijd voert het device alleen wat achtergrondtaken uit, maar de gebruiker wil van tijd tot tijd ook webbrowsen, spelletjes spelen of video‘s kijken. NVidia‘s ontwerp komt hieraan tegemoet.

Marvell kondigde een jaar geleden een vergelijkbare oplossing aan. Zijn Armada 628-processor bevat twee krachtige cores voor het zware rekenwerk en een kleinere en trager geklokte core voor de achtergrondtaken. NVidia claimt dat zijn oplossing echter een stuk eleganter is. Alle vijf de cores in de Tegra 3 – codenaam Kal-El, naar de superman-verhalen – zijn namelijk identieke Arm Cortex A9-kernen. Hardware en een dun laagje software schakelen naar gelang de behoefte de reguliere cores of de begeleidende core aan. Software die een symmetrische multicoreprocessor aankan, draait dus ongewijzigd op de nieuwe Tegra. Bovendien werken alle cores altijd op dezelfde frequentie; de begeleidende core draait weliswaar trager dan de reguliere kernen, maar de twee uitvoeringen zijn nooit tegelijk actief.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content