Kort nieuws

Exportverbod Axiomtek voor levering aan Iran

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Het Taiwanese ministerie van Economische Zaken heeft Axiomtek een exportverbod opgelegd voor zes maanden. De specialist in industriële pc‘s heeft in 2007 en 2008 via een derde partij processoren en andere chips geleverd aan Iran en daarmee in strijd gehandeld met Taiwanese regels voor de uitvoer van hightech producten. Het bedrijf heeft beroep aangetekend tegen de straf. De Taiwanese kamer voor buitenlandse handel verwacht eind deze maand uitspraak te doen.

In afwachting heeft Axiomtek maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat klanten geen hinder ondervinden: voor ontvangen orders heeft het een speciaal exportvisum aangevraagd en nieuwe opdrachten levert het tijdelijk uit via andere bedrijfsonderdelen. Zo ontvangt Telerex de industriële pc‘s nu van de afdeling Axiomtek Display Solutions. Belgische en Nederlandse klanten merken daardoor niets van het verbod, aldus een woordvoerster van de distributeur.

Axiomteks verweer is dat het exportvolume naar Iran maar 0,7 procent bedroeg van het totaal aantal leveringen tussen januari 2007 en mei 2008 en dat de inkomsten hieruit slechts 0,2 procent waren van de totale omzet in die periode. Bovendien wijst het bedrijf erop dat het de regels niet meer heeft overtreden na de eerste waarschuwing van het ministerie. De buitenlandse-handelskamer noemt de straf in overeenstemming met staand beleid.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content