Opinie

Exportstijging

René Maas is adviseur technische wetgeving bij Sogeti High Tech in Vianen.

Leestijd: 3 minuten

Slecht nieuws: de Europese export van niet-ijzerhoudende metalen, edelmetalen en andere zeldzame grondstoffen is de afgelopen jaren sterk gestegen. We voeren zelfs meer uit dan in. Een zorgwekkende ontwikkeling, met name omdat Europa ten opzichte van andere werelddelen helemaal niet zo‘n rijke bodem heeft. Sterker nog: onze hightechindustrie is voor een belangrijk deel afhankelijk van de import van zeldzame grondstoffen en metalen.

De reden voor deze ’exportstijging‘ is dan ook voor het grootste deel toe te schrijven aan illegale afvaltransporten. Naar schatting komt nog steeds zo‘n dertig procent van het Europese elektronica-afval in ontwikkelingslanden terecht, waar het vervolgens op een uitermate gevaarlijke en onverantwoorde manier wordt verwerkt tot nieuwe grondstoffen. Dat mens en milieu hier de grote verliezers zijn, is duidelijk. Het geeft echter ook aan dat er veel geld mee te verdienen is en de risico‘s zoals gevangenisstraf of extreem hoge boetes blijkbaar geen redenen zijn om hiermee te stoppen.

Om een gevoel te geven: in een gemiddelde mobiele telefoon zit negen gram koper, maar ook 250 milligram zilver, 24 milligram goud en negen milligram palladium. Voor het winnen van alleen al één gram goud uit de betere mijnen in Zuid-Afrika is ongeveer een ton aan erts nodig en een aanzienlijke hoeveelheid energie. Een snelle rekensom leert ons dat we met de recycling van slechts 42 defecte mobiele telefoons al een vergelijkbaar – en zeer lucratief – resultaat kunnen bereiken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content