Experiment met student-promovendi

Reading time: 1 minute

Author:

In een acht jaar durende proef mogen universiteiten experimenteren met promovendi die een beurs in plaats van een salaris krijgen. Het kabinet heeft daarvoor groen licht gegeven. Student-promovendi treden niet in dienstverband en er hoeven dus geen sociale premies voor worden afgedragen. Het kabinet hoopt dat universiteiten deze besparingen gebruiken om meer promovendi op te leiden, hen beter onderwijs te geven en hun aansluiting op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) heeft zich jarenlang verzet tegen de beursconstructie en is dan ook niet blij met het experiment. De belangengroep vindt dat promovendi bijdragen aan alle kerntaken van een universiteit – onderwijs, onderzoek en valorisatie – en daarom als werknemer moeten worden beschouwd. Ook vreest PNN voor inflatie van de doctorstitel.

Bovenop het onderscheid tussen student- en werknemer-promovendi maken regeringspartijen PvdA en VVD zich sterk voor meer diversificatie van promotieplaatsen. Zij zien graag dat er professional doctorates komen: promoties bij bedrijven.