Your cart is currently empty!
Exoskelet leert lopen
Voor beroerteslachtoffers vergt het veel oefening om weer te leren lopen. De Universiteit Twente ontwikkelt een exoskelet om daarbij te helpen. Door het Lopes-systeem impedantiegestuurd te maken, geeft de robot alleen kracht waar nodig. Lopes is zo in te stellen dat patiënten kunnen lopen zonder de robot te voelen, maar ook zo dat deze hen volledig begeleidt.
Een beroerte heeft vaak gedeeltelijke verlamming tot gevolg. Patiënten moeten dan bewegingen opnieuw aanleren die ze al hun hele leven maken, een lang en moeizaam proces met veel oefening. Het beste is om de gewenste beweging veelvuldig te herhalen. Dat werkt beter dan duur- of krachttraining. Maar daar is fysieke begeleiding voor nodig door een therapeut, zeker bij loopbewegingen, omdat de patiënt kan vallen. Dat is zwaar werk voor zowel de patiënt als de therapeut.
Herhaaldelijk en langdurig bewegingen uitvoeren, dat is typisch een klusje voor een robot, moeten ze bij de Universiteit Twente hebben gedacht. Promovendus Jan Veneman werkte daar de afgelopen jaren aan het Lower-Extremity Powered Exoskeleton (Lopes), een exoskelet voor looptrainingen op een lopende band. Het bijzondere aan het apparaat is dat het impedantiegestuurd is. In andere woorden: het reageert op de kracht die de patiënt zet en stuurt alleen tegen als de drager een verkeerde beweging maakt.