Technieuws

Excitonen in organisch kristal leven langer dan gedacht

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Excitonen kunnen langer blijven leven en veel grotere afstanden afleggen in organische materialen dan onderzoekers tot nu toe dachten. Dat schrijven fysici van Rutgers University in Nature Materials. In een ultrazuiver kristal van rubreen, een verbinding die wordt gebruikt in Oleds en zonnecellen, blijken de energiepakketjes maar liefst micrometers af te leggen tot ze ’uitdoven‘ – vergelijkbaar met silicium en galliumarsenide. Algemeen werd aangenomen dat met vijftig nanometer de bovengrens toch wel bereikt was.

De ontdekking biedt perspectief op betere organische zonnecellen. De prestaties daarvan worden in belangrijke mate negatief beïnvloed doordat excitonen niet op tijd een p-n-overgang bereiken. Excitonen splitsen daar namelijk op in een elektron en een gat, die bijdragen aan de zonnestroom. Door hun korte diffusielengte in organische materialen worden dus alleen excitonen benut die relatief dicht bij een overgang ontstaan. Het Amerikaanse onderzoek reikt mogelijk nieuwe ingangen aan om die diffusielengte te vergroten en dus het rendement van organische zonnecellen te verbeteren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content