Ex-topman ST wil conglomeraat NXP, Infineon en ST

Reading time: 2 minutes

Author:

De voormalige STMicroelectronics-topman Joseph Borel heeft een plan naar de Franse senaat gestuurd voor het samenvoegen van NXP, ST en Infineon, Europa‘s drie grootste chipmakers. Hij denkt dat ze samen beter een vuist kunnen maken tegen de Intels en Samsungs van deze wereld, terwijl ze nu in hun eentje voortkwakkelen in de middenmoot. De bedrijven samen zouden een soort EADS voor de chipmarkt kunnen vormen. Dit conglomeraat voor lucht-en ruimtevaart op ons continent ontstond een paar jaar geleden door het samenvoegen van een aantal bedrijven en bedrijfjes. Het staat nu zo sterk dat het zich kan meten met Boeing.

NXP liet over 2007 tegenvallende cijfers zien. De omzet daalde met 7 procent en noteert nog steeds rode cijfers onder de streep. Het Duitse Infineon kampt al jaren met verliezen en ook ST kwam afgelopen jaar in zwaar weer terecht. Het Frans-Italiaanse chipbedrijf moest een verlies van ruim 300 miljoen euro incasseren.

Een samenvoeging van de drie bedrijven zou verschillende voordelen met zich meebrengen. Ze zouden elkaar niet langer beconcurreren op de overlappende markten, maar juist versterken. Dat zou goed zijn voor Europa‘s werkgelegenheid en positie op onderzoeksgebied. Politiek is er het voordeeltje dat de afhankelijkheid van Amerikaanse chipmakers kleiner wordt.

Het plan is niet geheel nieuw, de afgelopen twee decennia stak het al meerdere keren de kop op. Ook bij de verzelfstandiging van Philips Semiconductors kwam het als optie bovendrijven, maar Infineon en ST werkten niet mee.

Borels laatste plan is dan ook met scepsis ontvangen. Het samenvoegen leidt onvermijdelijk tot de sluiting van fabrieken, met name in de overlappende gebieden. Verder zou het integreren van productie en bedrijfsvoering erg lastig worden. De verschillen zijn erg groot.

Ook zetten analisten en commentatoren vraagtekens bij de redenering van Borel. Over de gehele wereld kampen chipbedrijven met problemen, niet alleen in Europa. Verder is het maar de vraag of ze het gezamenlijk wel zouden redden, terwijl ze dat alleen niet kunnen.