Ex-Philips-werknemers knippen ook laatste kabeltje van mobieltje weg

Reading time: 2 minutes

Author:

Zens, een start-up uit Eindhoven, komt in juni naar de markt met een mat waarmee mobieltjes en andere consumentenapparatuur draadloos opgeladen kunnen worden. Dat gaat volgens de relatief jonge Qi-standaard, waar zich een groot aantal partijen achter heeft geschaard. Zens verzorgt de sales en marketing en werkt nauw samen met Convenient Power in Hongkong, dat verantwoordelijk is voor de R&D en productie.

’We zijn hier met Zens met vijf mensen, maar samen met Convenient Power vormen we een club van rond de vijftig man‘, zegt Johan Plasmans van Zens. Van beide bedrijven komt een groot deel van de mensen bij Philips vandaan, dat een grote rol speelde bij de ontwikkeling van de Qi-standaard. Zij hebben de bedrijven op poten gezet omdat ze veel zagen in de technologie.

Op dit moment zijn er al diverse producten op de markt voor draadloos laden, maar die werken allemaal met een bedrijfseigen protocol. Voor de elektronica is een adapter nodig. Qi is bedoeld als universele standaard. De technologie laadt kleine apparaten tot vijf watt op via inductieve koppeling. Daarvoor worden ze voorzien van een spoel en de nodige intelligentie om het oplaadproces te regelen. Als de batterij is geladen, wordt de oplaadspoel weer uitgeschakeld.

Zens gaat binnenkort de markt op met een mat om een (adviesprijs 59 euro) of twee (99 euro) mobieltjes draadloos op te laden.

Smartphones zullen de spits afbijten. Er zijn al enkele modellen op de Noord-Amerikaanse markt die de standaard ondersteunen; later dit jaar zullen er ook in Europa modellen volgen. Voor de Iphone 4GS heeft Zens een hoesje beschikbaar waarin de spoel is verwerkt. Op dit moment zijn er nog geen aankondigingen gedaan vanuit andere gebieden over het ondersteunen van de Qi-standaard, maar Plasmans denkt dat dat op den duur wel komt. Met name camera‘s zijn een interessant toepassingsgebied.

Zens zal zich in eerste instantie richten op de Benelux, Duitsland, Engeland en Frankrijk. Later dit jaar moet de rest van West-Europa volgen, en in 2012 de VS. Het bedrijf heeft twee producten: een mat voor het opladen van één apparaat en een mat om twee apparaten te bedienen. Beide bevatten meerdere spoelen, waarbij de dichtstbijzijnde wordt gekozen voor het oplaadproces.