Kort nieuws

Evenveel data verstouwen tegen de helft van de energie

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De Eindhovense promovendus Gonzalo Guelbenzu de Villota heeft strategieën ontwikkeld om in datacentra dezelfde hoeveelheid gegevens te verwerken met de helft van de energie, in slechts een kwart van de ruimte die er nu voor nodig is. Hij richtte zich op verbetering van het optische netwerk dat alle servers met elkaar verbindt, omdat daar het grootste deel van het dataverkeer overheen loopt. Eenmaal gearriveerd bij een server zet een zendontvanger het optische signaal om in een elektrisch signaal, waarna elektronische schakelaars het overpakken. De jonge onderzoeker demonstreerde een prototype schakelaar die 4 x 128 poorten aankan, met een bandbreedte van 5,12 terabit per seconde. Daarmee is zijn schakelaar een van de meest compacte ter wereld.

In zijn ontwerp kan Guelbenzu de Villota vier energiebesparende schakelaars plaatsen op hetzelfde oppervlak dat nu een enkele energieslurpende schakelaar inneemt. ‘Dit betekent dat je vier keer zo veel informatie kunt verwerken in dezelfde ruimte, terwijl je slechts twee keer zo veel energie verbruikt’, legt hij uit. Hiervoor was de belangrijkste ontwerpkeuze van de promovendus om een ander type zenderontvangers te gebruiken.

Guelbenzu de Villota verdedigde zijn proefschrift ‘Scalable electro-optical solutions for data center networks’ op donderdag 22 maart 2018 aan de Technische Universiteit Eindhoven.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content