Even voorstellen: germanaan


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Onderzoekers van de Ohio State University (Osu) zijn erin geslaagd een grafeenachtig materiaal te maken van germaniumatomen. Zij hebben het materiaal germanaan genoemd, naar grafaan, de gehydrogeneerde versie van grafeen. Germanaan geleidt elektronen vijf keer beter dan zuiver germanium en tien keer beter dan silicium. Het heeft in tegenstelling tot grafeen een bandgap (van 1,53 eV), en die is direct, zodat ook optische toepassingen interessant worden.

Germanium, een grotere broer van koolstof in het periodiek systeem, verzette zich tot nu toe hevig tegen een bestaan in losse atoomdikke lagen. Joshua Goldberger en collega‘s van Osu wisten de lagen los van elkaar te wrikken door er eerst calciumatomen tussen te stoppen, en deze vervolgens te vervangen door waterstof. Daarna konden ze het velletje voor velletje lospellen, net zoals grafeen van grafiet kan worden losgetrokken.