Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13
Author:
Reading time: 2 minutes
Elektronische apparaten dreigen een stuk duurder te worden, waarschuwen Agoria, de federatie van de technologische industrie, en de FEE, de federatie van elektriciteit en elektronica. De Europese Commissie neemt deze week een beslissing over een voorgestelde richtlijn voor elektronisch afval. De verantwoordelijkheid van producenten en de kosten van hergebruik zullen hierdoor toenemen, wat kan leiden tot prijsverhogingen in de winkel.
Op dit moment verplicht Europa haar lidstaten jaarlijks vier kilogram elektronisch afval per inwoner in te zamelen. Agoria zegt dat België daar met acht kilogram per inwoner een stuk boven zit. Dat komt door Recupel, het ophaal- en recyclingysteem van de Belgische elektronicaproducenten.
Consumenten zijn in België niet wettelijk verplicht hun afval bij Recupel in te leveren. Een aanzienlijk deel van het afval belandt in een parallel circuit van handelaren die elektronica doorverkopen of er waardevolle metalen uithalen. Dit alternatieve circuit ontsnapt aan de Europese richtlijn.
Belangrijkste nieuwigheid in het voorstel van de Europese Commissie is de hervorming van de inzameldoelstelling voor elektronisch afval. In de toekomst telt niet het aantal kilo‘s per inwoner. In plaats daarvan worden producenten verplicht een hoog percentage van de verkochte elektroproducten terug te nemen, naar verwachting meer dan de helft. Dit is een vrijwel onmogelijke doelstelling, zeggen Agoria en de FEE, aangezien meer dan de helft van het afval in de parallelle circuits terechtkomt. ’Producenten beschikken niet over de wettelijke middelen om af te dwingen dat afgedankte apparaten in hun inzamelcircuit terecht komen‘, aldus een persbericht van de organisaties.
Agoria en de FEE vragen de Europese Commissie om ook de afvalhandelaars te onderwerpen aan de richtlijn. ’In de praktijk komt het afval waarvan de verwerking geld kost bij Recupel terecht‘, zeggen ze. ’Als de nieuwe doelstellingen enkel door de producenten moeten worden gedragen, dan betekent dit dat het Recupel-systeem ophoudt te bestaan. De producenten moeten dan bij de consument thuis het afval ophalen. De hele hervorming zou administratief en financieel veel geld kosten, waardoor de prijzen van elektronische apparaten zouden stijgen‘, stellen Agoria en de FEE, die het huidige systeem willen behouden. ’Heel wat EU-landen halen de huidige doelstelling van vier kilo per jaar per inwoner nog altijd niet. België is op het vlak van recyclage één van de beste leerlingen in de EU.‘ RR