Kort nieuws

Europese wetgeving elektronica-inzameling onzinnig, vinden Agoria en FEE

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Elektronische apparaten dreigen een stuk duurder te worden, waarschuwen Agoria, de federatie van de technologische industrie, en de FEE, de federatie van elektriciteit en elektronica. De Europese Commissie neemt deze week een beslissing over een voorgestelde richtlijn voor elektronisch afval. De verantwoordelijkheid van producenten en de kosten van hergebruik zullen hierdoor toenemen, wat kan leiden tot prijsverhogingen in de winkel.

Op dit moment verplicht Europa haar lidstaten jaarlijks vier kilogram elektronisch afval per inwoner in te zamelen. Agoria zegt dat België daar met acht kilogram per inwoner een stuk boven zit. Dat komt door Recupel, het ophaal- en recyclingysteem van de Belgische elektronicaproducenten.

Consumenten zijn in België niet wettelijk verplicht hun afval bij Recupel in te leveren. Een aanzienlijk deel van het afval belandt in een parallel circuit van handelaren die elektronica doorverkopen of er waardevolle metalen uithalen. Dit alternatieve circuit ontsnapt aan de Europese richtlijn.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content