Kort nieuws

Europese PV-producenten staan tegenover installatiebranche

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het kost cumulatief tot bijna 250 duizend banen en 27,8 miljard euro als de Europese Commissie besluit importtarieven op te leggen aan Chinese zonnecellen. Dat staat in een rapport van bureau Prognos, dat werkte in opdracht van de Alliance for Affordable Solar Energy. De Afase probeert de EC te bewegen af te zien van de restricties, waar een groep van Europese PV-fabrikanten juist om had verzocht. Deze lobby, EU Prosun, doet de resultaten af als ’wiskundig gegoochel‘.

Het rapport werd maandag in Brussel gepresenteerd op een bijeenkomst georganiseerd door de Afase, dat vreest dat de importtarieven zullen leiden tot minder vraag naar zonnepanelen en dus de installatie- en servicebranche zal schaden. ’De mogelijk positieve impact van importtarieven voor de Europese PV-fabrikanten valt in het niet bij de negatieve impact die zij hebben op de werkgelegenheid. Er worden banen in de productie gecreëerd, maar dat is hooguit twintig procent van de banen die elders in de PV-keten verloren gaan‘, zei woordvoerder Thorsten Preugschas van Afase.

Volgens EU Prosun tonen de ervaringen in de Verenigde Staten aan dat het allemaal niet zo‘n vaart loopt. ’In tegenstelling tot zeer pessimistische prognoses vergelijkbaar met die in het Prognos-onderzoek, nam het aantal installaties daar substantieel toe, terwijl de prijzen voor consumenten stabiel blijven of zelfs omlaag gingen, ondanks dat er minder Chinese producten werden geïmporteerd‘, zei Milan Nitzschke van EU Prosun. De VS legde importtarieven van ongeveer 25 procent op. EU Prosun vraagt om 120 procent opslag, terwijl Prognos voor zijn zwartste scenario 60 procent hanteerde.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content