Kort nieuws

Europese proef voert trucks in treintjes naar Rotterdam

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Op 6 april arriveren zes vrachtwagencolonnes in Rotterdam na treintje te hebben gereden vanuit evenzoveel Europese steden. Deze European Truck Platooning Challenge is een initiatief van Nederland, dat de eerste helft van dit jaar voorzitter is van de EU en daarbij onder meer inzet op slimme logistiek. De zes grote Europese truckbouwers sturen allemaal een colonne van twee wagens op pad: Daf vanuit zijn fabriek in Westerlo, het Duitse Daimler vanuit Stuttgart, het Italiaanse Iveco vanuit Brussel, het eveneens Duitse Man vanuit München en de Zweedse fabrikanten Scania en Volvo vanuit Södertälje (bij Stockholm) respectievelijk Gotenburg.

Bij het treintje rijden, ook wel platooning genoemd, fungeert het voorste voertuig als leider van de colonne. De eerste wagen bepaalt de route en snelheid, de rest communiceert met hem via wifi en gebruikt camera’s, radar en gps om een vaste afstand te houden. Als de leider afremt of uitwijkt, dan volgt de staart van de colonne in zijn spoor.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content