Kort nieuws

Europese miljoenenbeurs voor Nijmeegs kwantuminformaticaonderzoek

Leestijd: 1 minuut

De Radboud Universiteit heeft bekend gemaakt dat hoogleraar Beveiliging en Correctheid van Programmatuur Bart Jacobs een prestigieuze Advanced Grant van de European Research Council (ERC) in de wacht heeft gesleept. De beurs heeft een waarde van 2,5 miljoen euro, waarmee Jacobs tot vijf jaar lang een onderzoekslijn kan bekostigen.

Jacobs maakte enkele jaren geleden faam toen zijn groep mede de encryptie van NXP‘s Mifare-kaarten kraakte, en de daarop gebaseerde ov-chipkaart. De ERC-beurs is bedoeld voor onderzoek naar de inzet van kwantumtechnieken voor beveiliging, zoals sleuteltransport, cryptografie en het genereren van willekeurige getallen. Hij wil de kwantumverschijnselen toegankelijk maken voor informatici. Daarvoor moeten ze in een wiskundig raamwerk gevat worden dat ingezet kan worden voor modellen en formele methoden.

De European Research Council kent de beurzen traditioneel in het najaar toe, maar maakt de lijst met ontvangers pas enkele maanden later openbaar. Instellingen maken het vaak wel bekend wanneer een medewerker een beurs ontvangt. Nederland was vorig jaar in totaal goed voor twintig Advanced Grants, verdeeld over uiteenlopende vakgebieden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content