Kort nieuws

Europese Commissie zet licht op groen voor Ultrawideband

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Europese Commissie stelt het Europese elektromagnetische spectrum open voor Ultrawideband-communicatie (UWB). De lidstaten van de EU moeten hun wetten binnen zes maanden afstellen op deze richtlijn. Ultrawideband is een communicatietechnologie met een hoge doorvoersnelheid over een korte afstand. Bij UWB worden de radiopulsen uitgesmeerd over een zeer breed spectrum. Daardoor is energie in een specifieke golflengte zeer laag en de kans op interferentie met andere communicatieapparatuur klein. De technologie is onder meer de drijvende kracht achter draadloos USB, een technologie die kabels kan vervangen zonder aanpassing van de USB-apparatuur.

De richtlijn specificeert in welke banden de apparaten op welk vermogen mogen uitzenden. De Commissie denkt dat de interferentie hierdoor op een acceptabel niveau uitkomt. Het beschikbare spectrum is beperkter dan in de Verenigde Staten, maar UWB-fabrikanten hoeven hun apparatuur slechts minimaal aan te passen om aan de Europese regels te voldoen.

Ultrawideband heeft ook andere toepassingen zoals plaatsbepaling. De richtlijn geeft hier voor alsnog geen toestemming voor.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content