Academica

Europese Commissie wil open access voor onderzoeksresultaten

Leestijd: 1 minuut

Wetenschappelijke tijdschriften moeten de resultaten van onderzoek met Europees geld na verloop van tijd voor iedereen toegankelijk maken. Dat wil de Europese Commissie. Deze stelt hier richtlijnen voor op. Nu is het vaak zo dat de copyrights vervallen aan het tijdschrift, dat geld wil zien voor toegang tot het artikel. Volgens de commissie is dat niet voor alle onderzoeksinstellingen op te brengen. Ook meent deze dat het niet eerlijk is, omdat de resultaten met publiekelijk geld zijn bereikt. De uitgever heeft deze opbrengsten onder meer nodig voor opmaak, drukwerk en kosten voor peer review.

De commissie wil wel rekening houden met de belangen van de uitgevers, maar denkt wel dat de kosten lager kunnen door vaker via internet te publiceren. De EC denkt daarom aan een compromis waarbij de resultaten pas na zes maanden worden geopend. Tot die tijd moeten geïnteresseerden betalen. De Europese Commissie gaat dit naar alle waarschijnlijkheid niet afdwingen, maar wil wel druk uitoefenen op de tijdschriften.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content