Europese chipindustrie presenteert groeiplan

Reading time: 2 minutes

Author:

De Electronics Leaders’ Group (ELG) heeft deze week aan eurocommissaris Neelie Kroes laten weten hoe Europa zijn mondiale aandeel in de halfgeleiderproductie kan verdubbelen naar twintig procent. De elf CEO’s van bedrijven en organisaties actief in of gelieerd aan de IC-industrie, waaronder ASML, Imec en NXP, zien kansen om de huidige productie te verdubbelen op gebieden waar Europa al sterk staat, zoals automotive en industriële automatisering. Van ontluikende markten zoals het internet der dingen en ‘smart X-markten’ kan Europa zestig procent grijpen. Ten slotte zou Europa twintig procent van de draadloos-markt moeten heroveren.

Om deze doelen te bereiken is volgens het ELG-rapport nodig de productiecapaciteit vanaf 2016 à 2017 met gemiddeld tien procent per jaar uit te breiden. Tot die tijd kunnen bestaande fabs beter worden benut of worden uitgebreid. Een deel van de daarvoor benodigde investeringen zouden uit publieke middelen moeten komen. De EU heeft daarvoor tien miljard euro achter de hand, waarvan de helft inmiddels is gereserveerd, onder meer voor pilotlijnen. Europa schuwt normaal gesproken staatssteun aan de industrie, maar in het licht van Kroes’ ambities kan het niet worden uitgesloten dat cofinanciering van een chipfabriek tot de mogelijkheden behoort.

Het voorstel van de ELG is bijna twee maanden later verschenen dan gepland. Naar verluidt heeft voorzitter Ben Verwaayen en/of Kroes een eerdere versie naar de prullenbak verwezen. Eén probleem is dat de inheemse Europese halfgeleiderindustrie niet bepaald aan uitbreiding van lokale productiecapaciteit dacht, en liever zag dat Europese middelen voor hun eigen ambities worden ingezet. In ieder geval lijken zij erin geslaagd de Commissie ervan te overtuigen dat eerst de markt moet worden veroverd en dan pas productie-uitbreiding kan volgen.

De ELG gaat nu aan de slag om de ideeën om te zetten in concrete actie. De rapportage daarover wordt in juni verwacht.