Kort nieuws

Europees patentbureau staakt uit protest tegen kwaliteit patenten

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Medewerkers van het Europese patentbureau (EPO) in Rijswijk, Berlijn, München en Wenen hebben het werk gedurende een dag neergelegd om in Brussel te protesteren over het gemak waarmee patenten worden uitgedeeld, volgens de stakers om maar zo veel mogelijk inkomsten binnen te halen. Dat zou de kwaliteit van de patenten zwaar ondermijnen. Ze vragen om meer tijd om patentaanvragen te beoordelen en kritischer te kunnen zijn.

De werkonderbreking was georganiseerd door de Suepo, de vakbond van de EPO, die al langere tijd klaagt over de situatie rondom de Europese patenten. De Suepo richt zijn pijlen op de organisatiestructuur van het bureau. Een bestuursraad, bestaande uit 34 afgevaardigden uit de Europese lidstaten overziet de EPO. De meesten van deze afgevaardigden vertegenwoordigen de landelijke patentbureaus. In een verklaring zegt de Suepo ronduit dat de het beleid van de bestuursraad de kwaliteit van de Europese patenten beschadigt: ’Aangezien veel nationale bureaus financieel afhankelijk zijn van de vergoedingen uit het werk van de EPO, worden beslissingen van de Administrative Council beïnvloed door de belangen van de nationale bureaus en het verlangen om zo veel mogelijk patenten toe te wijzen.‘

Volgens Suepo brachten de vergoedingen vorig jaar 600 miljoen euro in het laatje, waarvan de helft naar de nationale patentbureaus vloeide. Ook zou de raad de verwijzing naar nationale patentbureaus in de hand werken, zodat daar nog meer geld naartoe gaat. Dat druist in tegen het principe van een centraal Europees patent.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content