Kort nieuws

Europees Parlement in grote lijnen akkoord met technologie-instituut

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Een meerderheid van de Europarlementariërs schaart zich achter de plannen van de EC voor het European Institute of Technology (EIT). Wel hebben ze nog een eigen verlanglijstje met wijzigingen. Daarmee is het technologie-instituut weer een moeizaam stapje dichterbij. In juni zette het Europese Parlement nog kanttekingen bij de financiering van 2,4 miljard euro tussen 2008 en 2013.

Het instituut moet een bestuurlijk sausje worden over het bestaande publieke en private onderzoek in de Europese Unie. Onderzoeksinstellingen kunnen voorstellen indienen. Een centraal bestuur zal hierover beslissen.

In tegenstelling tot de Europese Commissie wil het Parlement dat het instituut zelf geen diploma‘s uit gaat geven. Die verantwoording moet bij de aangesloten onderwijsinstellingen liggen, waarbij het EIT een stempel op het diploma mag zetten. Verder vindt de volksvertegenwoordiging dat het instituut voornamelijk om innovatie draait. Daarom wil het de naam veranderen in European Institute of Innovation and Technology.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content