Kort nieuws

Europees consortium stort zich op realtime Java voor multicore

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Negen Europese partijen hebben zich verenigd om een nieuw framework te bouwen voor Java-gebaseerde tijdkritische toepassingen die draaien op meerdere processorkernen. Het Java Environment for Parallel Real-Time Development-project (Jeopard) gaat gereedschappen maken waarmee op een platformonafhankelijke manier realtime software is te ontwikkelen voor symmetrische multiprocessor (SMP)-systemen. Deze tools bevorderen de productiviteit en de herbruikbaarheid door gevestigde desktoptechnologie uit te breiden naar de embedded-wereld. De partners willen ook actief bijdragen aan standaarden in dit domein, zoals de Real-Time Specification for Java (RTSJ).

Ook bouwt het Jeopard-consortium een platformonafhankelijke softwareontwikkelinterface. Daarbij borduurt het wederom voort op bestaande technologieën, waaronder RTSJ (JSR 1 en JSR 282) en Safety-Critical Java (JSR 302). Deze bieden weliswaar al een stevig fundament voor de ontwikkeling van complexe en superbetrouwbare realtime systemen, maar ze zijn nog niet bruikbaar voor multicore. Sommige van de technologieën kunnen zelfs niet eens overweg met meer dan één processor tegelijk. Dat maakt het onmogelijk om toepassingen te schrijven die schalen met het aantal kernen dat beschikbaar is in huidige en toekomstige meermotorige systemen.

Jeopard staat onder leiding van de Open Group, een internationaal leverancier- en technologieneutraal samenwerkingsverband dat open standaarden en wereldwijde interoperabiliteit voorstaat. Uit het bedrijfsleven nemen deel de systeembouwers EADS (Europabreed), Radiolabs (Italië) en Skysoft (Portugal) en de ontwikkelaars van embedded technologie Aicas en Sysgo (allebei uit Duitsland). De academische input komt van het Forschungszentrum Informatik (FZI) in Karlsruhe (Duitsland), de TU‘s van Cluj-Napoca (Roemenië) en Wenen (Oostenrijk) en de universiteit van York (Groot-Brittannië). Het project loopt tot 2010 en heeft een budget van 3,3 miljoen euro. Dit geld komt voor een deel uit het Europese Zevende Kaderprogramma voor financiering van R&D.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content