Kort nieuws

Europa wil minimum aantal laadpalen

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De Europese Commissie wil lidstaten verplichten een minimum aantal oplaadpunten voor elektrische auto‘s te installeren. Volgens het voorstel17-communication_en.pdf) zou Nederland zijn 1700 publiek toegankelijke laadpalen moeten uitbreiden naar 32 duizend in 2020. België moet van 188 naar 21 duizend. Het totaal aantal laadpunten is een veelvoud van het aantal publieke; de EC gaat uit van ongeveer een factor tien.

De Commissie beoogt met de richtlijn een patstelling in elektrisch rijden te doorbreken: consumenten kopen geen elektrische wagen omdat er te weinig laadpunten zijn, en daardoor is de animo om laadpunten aan te leggen ook te laag. Door de geringe vraag krijgt de elektrische auto bovendien geen gelegenheid zich tot een concurrerend alternatief voor de brandstofauto te ontwikkelen, denkt de EC. De Süddeutsche Zeitung berichtte zaterdag inderdaad dat veel testprojecten in Duitsland inmiddels zijn stopgezet.

De EC wil door elektrisch rijden te stimuleren niet alleen de uitstoot van schadelijke stoffen reduceren, maar ook het tekort op de handelsbalans terugdringen. De import van olie is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor dat tekort. Ook denkt de Commissie dat de maatregel 700 duizend banen oplevert.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content